Nella sua bella casa sulle colline di Cortemilia, nell'Alta Langa, lo scrittore Renzo Barbieri mostra il voluminoso manoscritto del libro che ha appena terminato di scrivere. "Per il mio ultimo romanzo ho tratto ispirazione da questa terra piena di contraddizioni, in cui la memoria del passato e gli stereotipi del gramo vivere contadino si intrecciano con la prelibatezza della cucina d'antan e con una speranza, confusa, ma vitale, per il futuro".
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mushrooms and ovules in combination with tuna pate
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Per arrivare a Castine ("... è un paese sempre battuto da un vento frizzante e di là si vedono fiumi lontani, piccini, nei vapori. Verso sera specialmente, pare di essere in cielo"\ scrive Pavese nel suo "Ciau Masino"), centro di intensa vita religiosa nel Medioevo tanto da meritare menzione in diverse bolle papali, bisogna risalire da un paio di chilometri.
Vale la pena di recarsi al monastero del XV secolo, di fronte alla chiesa Parish, the most important of the three that once belonged to the municipality. It is also worth a detour "emotional" visit to the farm Pavaglio-ne, in the district of San Bovo, chosen by Fenoglio ambientarivi for his most famous novel, "The Malora.
Before taking the curvy descent toward Cortemilia, once the most powerful and ancient town in the Langhe, you had better stop for a stop to the delicious food "Fly" (Via Nazionale 6, Phone 0173/84045). Almost hidden in loaves of bread and boxes of dried pasta, this is where you will find the delicious ravioli al plin that Roselda and Piero produce daily in their lab, pulling the dough strictly hand.
an expanse of vineyards
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Of all that remains is a section of wall and a tower overlooking flayed end e domina i due borghi divisi dal Bormida: San Michele, sulla riva sinistra del fiume, e San Panta-leo. Migliore sorte è fortunatamente toccata alla chiesa della Madonna della Pieve, costruzione a un'unica navata e abside semicircolare, originaria dell'XI secolo, che tradizione vuole ospitasse S. Francesco d'Assisi nel suo viaggio in Francia e recentemente restaurata per riportare nella giusta luce le decorazioni di gusto barocco.
i formaggi della zona
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The presence of the white truffle
From Castles can be found, however, even the most traditional grappa, from whites & Nai (white and black, marc by black white Arneis and Dolcetto) to brand (from grapes of the best vintages of Barolo, 55 °), without forgetting the single variety, including a - unavailable - Pelaverga, dry and pleasantly scented. The brandy Castles can also enjoy the comfort, after lunch, the best restaurant in Cortemilia, the "San Carlo" (Alpine Course Divisions 41, 0173/81546 phone, closed on Mondays), which is also a comfortable three-star hotel . Carlo Zarri, helped in the hall by his wife Paola, and his sister, Consuelo, in the kitchen, offering creative dishes revisited Langhe, served with care and accompanied vintage wines from the most skilled producers in Piedmont. This season, however, is perhaps worthwhile to rely on more traditional tasting menu that Zarri specially prepared in honor of the white truffle and where there are also pleasant surprises that introduce the discovery of a kitchen in danger of extinction. As the characteristics Jrizze, made with a dough made of pig liver and calf brains, fried in oil
a farm in San Bovo
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